YRKESUTBILDNINGAR

YKB

ADR

LASTBIL

KÖRKORTSBEHÖRIGHETER

BE

C-kort ger ger dig rätt att köra lastbil över 3,5 ton i totalvikt. Utbildningen består av två delar, en teoretisk och en praktisk del. Det tar cirka 3-5 veckor för att ta ett C-körkort om du studerar på heltid. Själva utbildningen tar normalt 2-3 veckor men sen tar det lite tid att få provtid hos Trafikverket. Hur du lägger upp tiden för utbildningen är upp till dig och vilken möjlighet du har tidsmässigt. Vi anpassar takten efter din tid. Normalt kör man 15-30 lektioner á 45 minuter om du inte har kört tunga fordon tidigare. Detta gäller när du som ensam person tar ditt C-kort. Större grupper tar lite längre tid.

 

Är du intresserad av CE-behörighet (tung lastbil med tungt släp) bör du säga till om det redan från början eftersom det blir lättare att planera din utbildning, men du måste trots allt gå igenom C-behörigheten först. Vi har utbildning på C och CE i Västerås, Eskilstuna och Köping.

PROVET

Provet bestå av ett teoretiskt prov samt ett praktiskt körprov, båda utförs hos trafikverket.

 

För att klara provet behöver du utöver C-böckerna repetera grundteori eftersom det kommer på provet. Den praktiska utbildningen syftar till att du ska lära dig att köra en riktig lastbil under realistiska förhållanden. Du får samtidigt lära dig hur lastbilen fungerar rent tekniskt. Det är viktigt att du som förare skall kunna sköta om ditt fordon. Det praktiska provet består av en säkerhetskontroll och en funktionsbeskrivning, som du ska klara först, och sedan får du köra stads- och landsvägskörning.

© 2017 Axelssons Trafikskolor AB. All Rights Reserved. Designed By  splashwebb.se